Det hadde vært helt suverent

02.08.2023

Hvorfor ikke gjøre noe spesielt en av mest trafikkerte rundkjøringene i Grenland, spør Harald Tiedemann Hansen 

TA:  Ole Martin Møllerstad

– Jeg er mye i Frankrike, og der er de utrolig flinke til å gjøre rundkjøringer fine. I Norge er vi imidlertid håpløse på det. Jeg tror dette hadde vært veldig kult, og mange som kjørte gjennom hadde sikkert lurt «hva er dette for noe»? Det hadde vært helt suverent, sier Tiedemann Hansen.

Nå håper han det spesielle kunstverket, hyllesten til en av sommerens store kometer, kan få en sentral plassering i rundkjøringen mange kjører gjennom i løpet av en vanlig arbeidsdag i Grenland.

– Ja, det syns jeg er en god idé. Og jeg vet hvor jeg ville hatt den også, i rundkjøringen inn til Skien fritidspark. Det er i nærheten av Grenland sykleklubbs lokaler, men også ved inngangen til en stor aktivitetspark, sier han.

Satt oppe nattetid

Han snakker helt konkret om en meget spesiell «plog». For da Jonas Abrahamsen fra Skien kom hjem etter å ha imponert stort i sin første Tour de France, blant annet med å bli nummer tre på den 18. etappen, ble han hyllet med en fest av kompisene. Der overrakte gjengen også et helt spesielt kunstverk til 27-åringen.

Den står nå hjemme i hagen der Jonas Abrahamsen og tidligere sykkelkollega Syver Westgaard Wærsted bor.

– Det var en skikkelig kul gave. Det hadde jeg ikke forventet i det hele tatt, sier Jonas Abrahamsen.

Kompis Mathias Buer hadde pusset opp en gammel plog som tilhørte familien, som ikke hadde vært brukt på 100 år, og gjort den om til en «grenlandsplog». Det har nemlig blitt kallenavnet til Jonas Abrahamsen det siste året. Plogen er nå malt i gult og rødt, som er sykkellaget Uno-X sine farger, og har fått navnet «Jonas Abrahamsen» på.

– Han har gjort en skikkelig innsats med den. Jeg tror han satt oppe til 01.30 natten før festen, fikk den rustfri og malte den. Det var skikkelig gøy å få den.

Han har også fått reaksjoner på den spesielle gaven etter å ha publisert bilder i sosiale medier.

– Det var flere som reagerte på den, med sjefer og sportsdirektører i Uno-X, etter at jeg la den ut på Instagram, smiler han.

Håper på rundkjøring

Problemet er at han ikke helt vet hvor han skal ha plogen sin. Foreløpig står den på en platting i hagen.

– Den kan i alle fall ikke stå inne. Jeg har ikke den største plassen for øyeblikket, og har dessuten mye sykkelutstyr som tar mye plass. Vi må finne en god plass der den er synlig, som gjør at vi kan ta vare på minnene fra Tour de France. Den er skikkelig godt laget også, rett og slett et skikkelig håndverk, sier Abrahamsen.

– Det hadde vært kult å få den i en rundkjøring, eller noe sånt, for den blir ikke så godt synlig her hjemme. Vi får se hvor den havner, men det er skikkelig gøy at de har lagt ned så mye innsats for meg. Det hadde vært like stas for de som har laget den hvis den havner et annet sted, tror jeg, smiler han.

Og det er nettopp dette leder av Grenland sykleklubb, og lokalpolitiker, Harald Tiedemann Hansen, ønsker.

Han oppfordrer nå andre politikere, og ordføreren, til å hjelpe til med å få plassert «grenlandsplogen» i en rundkjøring – gjerne ved inngangen til Skien fritidspark.

Som en hyllest til Abrahamsens innsats og for å sette byen og regionen skikkelig på sykkelkartet.

– Det er mange fra klubben vår som har deltatt i et verdensmesterskap, men ingen som har vært med i Tour de France, kjørt så sterkt og ikke minst fått en podieplass. Han gjorde det fantastisk bra.

Klar for VM

Tour de France ble som en eneste lang drøm for 27-åringen fra Kleiva. Han kjørte knallsterkt gjennom samtlige av de tre ukene, og var mye i tv-ruta. Etterpå kom også flere av feltets store stjerner bort og gratulerte han med et strålende gjennomført ritt. Få dager etterpå kom nyheten om at han har signert en ny treårskontrakt med Uno-X, og fått en solid lønnsøkning.

Flere av hans tidligere sykkelkompiser fulgte han også i Frankrike. «Team Abra» som de kalte seg, med Christoffer Skoe, Sondre Moen, Fredrik Steen og Syver Westgaard Wærsted, med flere, var også med å arrangere fest for han da han kom hjem.

– Nå har jeg begynt å lande litt etter Tour de France. Det var deilig å få nullstilt hodet etter det som nesten ble fire uker i Tour de France. Man må være på 24/7 under et sånt ritt, så det var deilig å komme hjem, få roet litt ned og ikke ha 50 folk rundt deg hele tiden, forteller han.

Men til helga smeller det igjen. Da debuterer han i senior-VM og er en av seks norske ryttere som skal forsøke å kapre VM-tittelen.

Søndag går fellesstarten i skotske Glasgow.

– Det er en 270 km lang løype, med blant annet 47 svinger inne i Glasgow. I utgangspunktet kjører vi nok for Alexander Kristoff, men vi har flere andre strenger å spille på, som Tobias Halland Johannessen eller Andreas Leknessund, om det skulle bli et annerledes løp.

Og blir det et brudd, med Jonas Abrahamsen på plass, vet vi alle hva som kan skje ...