- Jeg har aldri vært så kjørt

26.07.2023

Varden: Tor Henrik Stensland

Han har nettopp gjennomført sitt aller første Tour de France. «Abra» som han kalles i sykkelmiljøet har fått enormt mye skryt for jobben han har lagt ned for Uno-X, og toppet det hele med en svært overraskende pallplassering. Nå prøver han å presse inn et par rolige dager, men noe ferie, det blir det trolig ikke.

– Vi får se. Det er snart VM-uttak, og jeg tror jeg har en fair sjanse til å få sykle der. Det er allerede om to uker. Nå blir det et par rolige dager på hytta til familien til kjæresten, og det trenger jeg. Jeg har aldri vært så kjørt belastningsmessig som jeg er etter disse tre ukene, men det gir nok en voldsom boost når jeg kommer meg på oversiden igjen, forteller han på telefon fra Nøtterøy.

Søndag kunne han puste ut etter å ha krysset mållinjen på mektige Champs-Élysées.

– Det å få være med på målgang på Champs-Élysées er en helt rå følelse. Jeg vokste jo opp med å se på Tour de France, og det er det absolutt største. At vi og jeg har fått vært med på å påvirke det er helt utrolig. Store navn kom bort til meg og sa: "Du har gjort et skikkelig bra Tour de France". Det skal litt til for at de gjør det, så det tar jeg selvfølgelig med meg videre, smiler han.

Stemningen

Ute i løypene, spesielt rundt fjelltoppene rytterne syklet, er det fullstendig kaos. Folk har kledd seg ut, og det er en eneste stor fest fra morgen til natt. Det kan noen ganger bli så intenst at det går utover rytterne. Det ble ingen store skandaler i år, og da er det enkelt for 27-åringen å hylle folkehavet og livet.

– Jeg hadde hørt rykter om stemningen, men jeg viste ikke at det var så sykt der ute. Det var helt ellevilt. Disse ukene er det største jeg har opplevd i livet mitt, og jeg sitter igjen med bare gode minner, sier han.

Det var langt ifra sikkert at det ble plass på laget for mannen fra Kleiva. Oppladningen var på ingen som helst måte optimal, men han viste at han definitivt fortjente plassen.

– Jeg tror at en slik Grand Tour passer meg utmerket. Jeg kom inn fra sidelinjen, etter skader og kyssesyken, så det var egentlig bare en bonus. Det er en helt sinnssyk opplevelse, beinet kjennes bra ut fra start, og jeg får et fantastisk Tour de France som topper seg med en 3. plass og flere gode etapper. Det gir en veldig god følelse når man leverer i det aller største man kan oppleve.

– En 3. plass for deg, og flere gode etapper for laget må vel ha vært en overraskelse, selv for dere?

– At vi skulle få elleve topp 10-plasseringer, to pallplasser og at vi preget løpet så mye som vi gjorde tror jeg ingen hadde forventet. Vi var med på å kjøre, og gjorde det veldig bra. Vi som lag er superfornøyd, vi har lagt en bra plan, og har et støtteapparat som har levert høy klasse, svarer han.

Folk i sving

Det er ikke bare de åtte rytterne som får kjørt seg i løpet av Tour de France. Hele teamet til Uno-X er relativt lite sammenliknet de best etablerte lagene, men det er likevel masse som må være på plass for at rytterne skal prestere.

– Det er nok totalt rundt 50 mann i sving på vårt lag. Vi har seigneur, egen isbil, kokk, ernæringsfysiolog, mediefolk, trenere, sportssjef og mye til. Det er et stort apratat, som definitivt skal ha en del av æren for at vi leverte. Så kan du tenke deg de veletablerte lagene, som sikkert har det dobbelte av oss igjen, ler han.

Til tross for at beina nå er tunge, er dette noe han definitivt har lyst til å være en del av igjen.

– Det gir en voldsom mersmak. Jeg motiveres av å bli en bedre rytter, og når jeg nå har fått et bevis på at jeg har noe å gjøre der oppe med de aller beste, så gir det voldsom motivasjon til å ta enda et par steg opp på pallen ved senere anledninger, avslutter «Abra».