Flytter til USA

30.07.2023

Nicklas har alltid gått egne veier. Den neste fører til USA

Han kan havne i motebransjen. Eller i OL. Begge deler er greit for Nicklas 

VARDEN: Bjørn Borge

11. august er Nicklas Haugen på plass i St. Louis, Missouri.

På agendaen for de neste fire årene står det utdanning og sykkel.

Forhåpentligvis i en god og effektiv kombinasjon, er planen for unggutten fra Skien.

BMX-rytteren svarer spontant at idretten er den største drivkraften bak avgjørelsen om å flytte til USA, men innser at foreldrene har et poeng når utdanning nevnes i samme setning.

Den skal tas i «Fashion business og entreprenørskap».

– Jeg har alltid vært veldig interessert i mote. Klær, sko – ja, alt som har med det å gjøre. Så, noe innenfor den industrien, kanskje? mer spør enn svarer Nicklas på spørsmål om hva han har tenkt å leve av når voksenlivet kaller.

Hvis han ikke får seg en feit kontrakt på den lille sykkelen i BMX-sportens hjemland.

Egen stil

Han drømmer ikke om å lage sine egne merkeklær. Sjansen for at det en dag henger gensere av merket «Nicklas» like ved Gucci-avdelingen, er ganske liten.

– Men Gucci er fett, da, tilføyer han som tror mer på en jobb innen industrien som leverer den slags.

– Det har gått en del penger til klær opp gjennom årene, men jeg er ikke helt låst på siste mote. Blir ting veldig populært, velger jeg heller min egen stil. Det er nok meg – det at jeg gjerne går min egen vei, forklarer 18-åringen.

At det er noe utradisjonelt for en unggutt å velge den studieveien, tenker han ikke mye på.

– Jeg har som regel ikke gått de tradisjonelle veiene. Har egentlig aldri vært en særlig tradisjonell fyr. Litt sånn også med idretten. Fotball var ikke helt meg.

Tilbud fra skolen

Det var derimot BMX-sykling. Nicklas har markert seg blant de beste i landet, og har lyst til å finne ut om det er mulig å bli enda bedre.

Uansett hvor bra han har det i Solum Terrengsykkelklubb, og uansett hvor mange mil han legger igjen på den korte banen på toppen av fritidsparken, mangler han muligheten til å spisse ferdighetene mot jevngamle og -gode.

Nå skal skiensgutten trene og konkurrere ved et universitet som har eget BMX-lag, og som konkurrerer med andre skoler. Lindenwood University ser åpenbart et potensial i nordmannen, og tilbød et såkalt scholarship som dekker deler av en ikke ubetydelig kostnad.

– Bare det å få trene på et høyere nivå, blir gull. Og løpene der borte holder et nivå som er tre-fire ganger høyere enn her i landet. Toppnivå i USA er verdenstoppen, forteller Nicklas, som gleder seg til å finne ut hva han faktisk har inne.

Gleder og gruer seg

Han håper den konklusjonen blir positiv. Treneren for et norsk landslag som foreløpig ikke eksisterer i praksis, vet at Haugen drar for å satse i USA, og vil følge med på utviklingen.

– Kan jeg utvikle meg bra nok, håper jeg selvsagt det blir noen muligheter. OL hadde vært helt enormt, men det får vi heller snakke om hvis det nærmer seg å bli litt realistisk. Det er mye annet å tenke på før det, sier studenten som vedgår at det kribler litt før det nye livet starter.

– Det jeg ser for meg, er at det meste i USA blir annerledes her hjemme. Men jeg tror det blir en fantastisk opplevelse, så jeg gleder meg veldig. Og gruer meg bare litt.

– Til hva?

– Først og fremst det å snakke engelsk hele tiden, men det går nok greit.