- røpet seg for familien

27.07.2023

TA: Mats Lunder

FÆRDER: Oppturene kommer på løpende bånd. Nå skal Jonas Abrahamsen (27) til Glasgow 

– Det var kjempegøy å få den beskjeden. Det blir jo første gang jeg er med, og det er jo noe av det største man kan være med på. Det er en ekstra bonus, svarer Jonas Abrahamsen etter at nyheten ble offentlig onsdag.

Jonas har visst om VM-uttaket noen dager og fikk beskjeden rett etter sin forrige opptur.

– Jeg fikk egentlig melding rett etter målgang på Champs-Élysées i den siste etappen i Tour de France på søndag. Landslagssjefen hadde sendt meg melding og nyheten hadde også nådd Uno-X-sjef Jens Haugland, så jeg fikk beskjed fra flere fronter, røper Jonas.

Skiensgutten var klar over at uttaket ikke var offentlig enda, men måtte dele det med sine nærmeste. VM-plassen har vært en drøm for den unge syklisten.

– Det er jo forbundet som skal offentliggjøre slike nyheter, men jeg delte nyheten med familien og de nærmeste kompisene. Jeg stoler på dem, smiler Abrahamsen.

27-åringen dro rett fra Paris for noen rolige dager med kjæresten Margrete Skaugen og hennes familie på Nøtterøy. Der har han hvilt ut noen dager.

– Jeg har hatt beina høyt noen dager nå, og det har vært deilig etter de slitsomme ukene i Frankrike. Jeg har spist hva jeg vil og bare kost meg, sier den nye sykkelyndlingen.

– Dessuten lager kjæresten min verdens beste brownies, så jeg spiste nok en halv kilo brownies bare i går, ler Jonas.

Hjem til Skien

De få hviledagene var det Jonas Abrahamsen fikk av sommerferie. Nå er det sykkel-VM i den skotske storbyen som gjelder.

– Jeg har syklet EM før, men dette er mye større. Det blir veldig gøy, og er jo en drøm som går i oppfyllelse. Jeg gleder meg veldig. Sykkel-VM blir en opplevelse, forteller han.

Det er laget til Abrahamsen som dominerer landslagstroppen til Norge. Fem av seks ryttere er fra Uno-X, mens den siste er Andreas Leknessund. Jonas tror det kan være en fordel at laget kjenner hverandre godt.

– Vi i Uno-X har jo trent mye sammen, så vi kjenner hverandres styrker og svakheter og leverte bra sammen i Tour de France. Andreas er såpass kjøresterk at han er en fin tilvekst. Jeg tror dette blir bra, fortsetter «Grenlandsplogen».

Torsdag reiser Abrahamsen hjem for å sette i gang med oppkjøringen til verdensmesterskapet.

– Jeg må i gang med opptreningen nå, så da reiser jeg hjem til Skien og sørger for at jeg får hvile og overskudd. Jeg regner med at vi flyr til Skottland torsdag 3. august, smiler den blide Skiensgutten.

Han tror planen i VM blir ganske lik flere av de flate etappene i Frankrike.

– Troppen har ikke møttes enda, men løypa er lang og flat, så den passer jo for Alexander Kristoff. Jeg regner med at vi sykler for en spurt med han, men med muligheter for brudd, forklarer Abrahamsen.

Hans Falk i Norges Cykleforbund er imponert over fremgangen til syklisten fra Kleiva.

– Han var jo med i EM i fjor, men han ser enda sterkere ut i år. VM-plassen er vel fortjent, forteller Falk.

Landslagsledelsen tror Abrahamsen fort får en lik rolle som det han hadde i Frankrike.

– Han er jo i utgangspunktet med som hjelperytter, men klart. Hvis bruddmuligheten dukker opp, så kan det hende han får lov til å gå.

– Landslagsplassen er vel fortjent og Abrahamsen ser ut til å ha et bra grunnlag. Jonas er aktuell for de fleste ritt for landslaget nå etter denne utviklingen, avslutter sportssjef for landslaget.

Jonas Abrahamsen skal sykle sammen med disse fem:

Tobias H. Johannessen (Drøbak-Frogn/Uno-X), Alexander Kristoff (Stavanger/Uno-X), Andreas Leknessund (Ringerike/DSM), Rasmus Tiller (Lillehammer/Uno-X), Søren Wærenskjold (Ringerike/Uno-X).

Suzanna Tangen fra Grenland SK er også tatt ut til mesterskapet. I klassene Kvinner Para, tempo og fellesstart.